de leugen die (hoogbegaafde) mensen met een burn-out zichzelf vertellen

de leugen die (hoogbegaafde) mensen met een burn-out zichzelf vertellen

De leugen die hoogbegaafde mensen met een burn-out zichzelf vertellen... is eigenlijk de leugen die ze doorgeven, die andere mensen hun hebben verteld, namelijk:

dat ze minder moeten doen. het 'rustig aan' moeten doen.

terwijl in werkelijkheid het 9 van de 10 keer een wondermedicijn is om juist MEER te gaan doen.

jezelf uit te dagen.

nee, niet op stomme saaie dingen, maar op dingen waar je blij van wordt, en dan vooral dingen die je snelle brein prikkelen. onderwerpen waar je van AAN gaat.

Hoe zit dat met dat snelle hoofd van hoogbegaafde mensen?!

Een hoogbegaafde coach voor hoogbegaafde mensen zei eens tegen mijn dochter:

als hoogbegaafd mens, (kind, volwassene) heb je een Ferrari motor in je hoofd.

en wanneer je die motor niet vaak genoeg gebruikt... gaat de motor stuk...!

WAUW! wat een mooie metafoor.

Want als je een klein beetje weet van auto's en autotechniek, en stel je hebt een Ferrari, je steekt de sleutel erin, je start, rijdt 800 meter naar de supermarkt en zet de motor weer uit....

die motor is nog niet eens fatsoenlijk opgewarmd...! de olie heeft niet lekker door de motor kunnen draaien, de lagers en zuigers en de cilinders zijn praktisch werkeloos gebleven...

Wat bedoel je met de leugen van tekort?

het is een grote collectieve leugen dat we denken dat er tekort is. tekort aan tijd, tekort energie, tekort aan leven. door zuinig te zijn, gaan dingen kapot. echt waar.

let op: ik vertel je nu niet om destructief te leven, dat is de lijn ver voorbij,

en ik weet dat het wel degelijk kan voelen dat je te kort energie hebt. (been there, done that) maar achteraf beschouw ik dat als een langdurende leugen die ik mezelf bleef vertellen, waardoor het waar was.

waar ik het over heb is dat wanneer je dingen doet volgens de 6 basisbehoeftes van de mens, je vanzelf uitkomt bij dingen doen die passen bij jou capaciteiten. bij jouw vermogens, bij jouw motorinhoud en pk's.

wanneer jouw talenten onbenut zijn, juist dán treed verval in.

en ja, dat lijkt op een burn-out, maar ik zou het een soort schijn-burnout willen noemen, het is in de meeste gevallen namelijk een bore-out.

onder-prikkeld zijn.

meer doen? maar hoe zit het dan met hoogsensitiviteit?

dat maakt het nog verwarrender die term, omdat hoogbegaafde mensen vaak hoogsensitief zijn en dus prikkels gaan vermijden. ook hierin zit zowel een leugen als een valkuil.

wanneer je alles buitensluit aan prikkels, sluit je ook liefde kracht en geluk onbewust buiten jezelf. zul je nog meer eenzaamheid gaan ervaren. in plaats van de kracht van je autonomie.

kluizenaarschap is geen autonomie, kluizelaarschaap wel. lekker bellen blazen in een boom... omdat het kan. (zie: Pluk van de Petteflet)


lekker uren binge-luisteren van boeken over quantum fysica, gewoon om lekker bij te ont-spannen. minder school (want dan wordt je in te krappe hokjes geduwd), en veel meer gaan leren, verwonderen, studeren en gedachte-experimenteren.

stop met de leugens geloven over dat je minder moet doen.

mijn point-of-view is dat ik geloof dat het waarschijnlijk voor de meeste mensen geldt. je bent niet opgebrand omdat je te veel doet. wat andere mensen ook tegen je zeggen. je bent opgebrand door gebrek aan integratie van je talenten in je dagelijkse leven.

je zou het kunnen zien dat je (meestal onbewust) een soort andere jas hebt aangetrokken, de jas van iemand anders. en beetje bij beetje... kom je erachter dat die jas steeds zwaarder voelt. dat het voelt alsof die jas lood in de zakken heeft. dat hij veel te krap zit. dat hij zo beknellend is dat hij je pijn doet.

dat komt, omdat het niet jouw jas is! wordt wakker en trek die jas uit!

is dat makkelijk? nee. dat ga ik niet beweren. maar het is wel makkelijk-er.

want alles is makkelijker dan elke dag die verstikkende krappe jas aan hebben...!

heb je nou geen idee wat jouw talenten zijn? overweeg dan eens om een DISC-analyse te doen, of een ander soort profiel analyse systeem. heel verhelderend. zie je waarom je je bed uit komt, wat je drijfveren zijn, hoe je iets doet, en waarom je iets doet.

en: het grootste cadeau van zo'n test is dat je precies kan zien waar je op leeg loopt. waar je aangepaste gedrag is.


let op, disclaimer: op geen enkele manier is dit medisch advies. neem je verantwoordelijkheid en ga naar een dokter of therapeut bij mentaal fysieke emotionele of spirituele problemen.

mijn doel is om je zowel te inspireren als te prikkelen om anders over dingen na te denken. om kennis te maken met je eigen Creatie Kracht. jouw Kracht is Magisch, en is onderdeel van de Creatiekracht die werelden creëert.


veel liefs en inspiratie,

Angélique 


een aantal cijfers en wetenswaardigheden over mijn burn-outs:

hoeveel burn-outs heb je gehad? pfff ik ben op een gegeven moment gestopt met tellen, maar het waren er zeker 3, misschien wel 4... misschien heb ik wel een 35 jaar lange burn-out gehad, totdat ik stopte met mensen te geloven die onderdeel waren van de grote leugen. de leugen dat je geen super powers zou bezitten als mens.

hoe vaak en wat voor onzin heb je gehoord tijdens de 'burn-out'?

pfff te vaak. van: "weet je wat goed voor jou zou zijn? als je een kind zou hebben dan heb je lekker wat te doen."

tot: "het komt niet goed met jou, dit ga je niet redden zonder medicijnen."

en: "niemand is er om jou te helpen, zo zijn mensen niet" (mijn vader, dankjewel pap voor je positieve instelling)

en wat dacht je van: "je moet minder doen, gewoon ontspannen." (stap niet in die valkuil!)


tips voor hoogbegaafde mensen

doe meer. echt. gewoon voor de lol, omdat het kan, omdat je brein dat een leuk spelletje vindt. en je ziel houdt ook van spelen en ontwikkelen by the way en je hart zal er van gaan dansen.

en met meer doen bedoel ik niet: wordt werk-verslaafd en put jezelf uit. NEE.

ik bedoel doe meer leuke blije dingen! maak er je werk van om jezelf te ontwikkelen! 

in plaats van Netflix een paar uur online masterclasses volgen over onderwerpen waarin jij je wilt ontwikkelen! dit kan gaan over code schrijven, maar ook over hoe je zelf een huis kan bouwen, of je eerste miljoen verdienen of leren breien.

of wat dacht je van: ga zelf mensen leren over wat jij weet! of je dit nou al jaren weet of gister pas ontdekt hebt, je bent net eerder met deze kennis of ervaring dan vele andere mensen, dus vertel het aan dat deel van de wereld! 

omdat jij zo bijdraagt, bijdrage levert aan de levens van die mensen,  zal je zelf meer zingeving ervaren, wat weer leidt tot een groter geluksgevoel. (zie 6 basisbehoeften van de mens)


als je terwijl je dit leest geen flauw idee hebt hoe je niet overwerkt kan raken door meer te doen, dan heb je waarschijnlijk wat hulp nodig in jezelf beter leren kennen. zie hierboven mijn tip over een DISC analyse.

je zou ook een coach in de arm kunnen nemen voor hoogbegaafde mensen, mijn advies op moment van schrijven is: neem er een die zelf ook hoogbegaafd is, want mensen kunnen er wel over praten maar hebben eigenlijk geen idee hoe het is om zo'n apart brein te hebben met zulke supersonische skills als jij. er is geen geïnternaliseerd begrip is mijn ervaring, zeker bij de begeleiders van mijn hoogbegaafde dochter. 

hoogbegaafde mensen en een burn-out bore out

jouw Creatie Kracht is Magisch, en is onderdeel van de Creatiekracht die werelden creëert.

Over de schrijver
Creatie Kracht Mentor
Reactie plaatsen